Kollyva

De to siste lørdagene i førfasten, første lørdag i den store fasten og lørdagen før Pinse minnes kirken de som har sovnet i fromhet, asketiske fedre og mødre, og de døde med en minnesgudstjeneste.
Kollyva blir vanligvis velsignet under Liturgi og er en offering under Minnesgudstjenesten. Det er et offer for soning av de døde og til ære for Gud, Herre over liv og død.
Kollyva symboliserer oppstandelse av de døde på dagen når Vår Herre kommer for andre gang. Hl. Paulus skrev:

Du dåre! det du sår, blir ikke levendegjort uten det dør (1.Kor 15,36)

Og Jesus Kristus sa:

Sannelig, sannelig sier jeg eder: Hvis ikke hvetekornet faller i jorden og dør, blir det bare det ene korn; men hvis det dør, bærer det megen frukt. (Joh 12,24)

På samme måte som hveten er begravd i jorden og går i oppløsning uten å dø, men senere blir en ny plante som bærer mye mer frukt enn seg selv, vil også den kristne menneskekroppen bli oppreist, ikke i sin forgjengelige kropp men i en uforgjengelig kropp:

For dette forgjengelige skal bli iklædd uforgjengelighet, og dette dødelige bli iklædd udødelighet. (1.Kor 15,53)

Tradisjonen med velsignelse av og å spise Kollyva kommer fra en hendelse da keiser Julian den frafalne (362 E.K.) visste at de kristne ville være sultne etter den første uken i den store fasten. Derfor beordret han at blod fra hedenske offringer skulle bli sprøytet over all maten som ble solgt på markedet i Konstantinopel første lørdag i den store fasten, i forsøk av å påtvinge de kristne hedenskap.
Men hl. Theodor dukker opp i drømmene til Patriarken i Konstantinopel og beordrer Patriarken om å fortelle alle kristne at de ikke skal kjøpe mat på markedet, men koke hvete som de hadde hjemme og søte den med honning. Som et resultat av dette har første lørdagen i den store fasten blitt hl. Theodor lørdag, og etter Nattverd er Kollyva den første maten som blir spist etter første uken i den store Fasten.

Det finnes mange måter å lage Kollyva, også kalt Kutya på Ukrainsk. I dag vil jeg fortelle der hvordan jeg lager den med hvete:

Ingredienser
4dl Hele Hvetekorn + 16dl vann (til utvatning)
6dl Vann (til koking)
1ts Salt
1dl Valmuefrø + 2dl vann
½dl Flytende honning
1dl Valnøtter

Ha hvetekorn og vann i en stor bolle, dekk til og la stå i ca 8 timer eller over natten.
Sil ut vannet og ha korn, salt og nytt vann i en kaserolle. Kok på lav temperatur til konsistensen er «kremete» ca 8timer. Rør med gjevne mellomrom.
Bland valmuefrø og vann i en liten kasserolle. Kok opp og la koke på middels varme i ca 10 min. Sil ut vannet og ha frøene i en blender, bland i honning. Bland valmueblandingen med hveten, smak til med mer honning om du ønsker den skal være mer søt.
Dekorer med valnøtter, eventuelt andre nøtter og/eller bær/syltetøy.

File:Kollyva3.jpg

(Bilde er lånt fra google)

Tips! Denne grøten er god å bruke til hverdagen i den store fasten.

Pleier du å lage Kullya på en annen måte? Fortell meg gjerne din oppskrift slik at jeg kan prøve den, jeg skal nemlig teste ut forskjellige måter to fredager fremmover nå. Skriv til meg på: detortodoksekjokken@gmail.com

-Marie

2 svar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s