Den ytterste dom

Som fader Johannes sa etter Liturgi i går; «Dette er siste helg med kjøtt på tallerkenen. Før Påske.» Og det stemmer, selv om ikke Den Store Fasten begynner før til neste uke slutter vi å spise kjøtt fra og med i morgen. Vi går inn i en lengre og mer alvorlig fasteperiode, og kroppen må roes sakte ned. Denne forberedelsen til fasten har vi hatt nå i to uker, og vi går nå inn i den siste uken før Den Store Fasten begynner: Apokreos-uken. Jeg har også i dag skrevet ned en liten tekst fra boken «Den Store Fasten» av Aleksander Schmeman:

Søndagens Evangelium (Matt.25, 31-46) minner oss på omvendelsens tredje tema: forberedelse for den ytterste dommen. En kristen lever under Kristi dom. Dette betyr at vi må stille alle våre handlinger, forhold og vurderinger i relasjon til Kristus, til Hans nærvær i verden, at vi må se Kristus i våre medmennesker. For «alt dere har gjort mot en av disse mine minste brødre, har dere gjort i mot meg…» Lignelsen om den Ytterste dommen gir oss «referansen» for vår vurdering av oss selv som kristne.
Under den uken, «tyrofagiens uke» (ostespisingens uke, dette er siste dagen med kjøtt før Påske) som følger etter apokreos-søndagen, er det foreskrevet en begrenset faste. Vi må forberede oss for Fastens store anstrengelser. På onsdagen og fredagen forrettes ikke den guddommelige liturgien, og gudstjenestene har allerede faste-preg. På tyrofagiens (syrå-postnaja) lørdag minnes Kirken alle menn og kvinner som har blitt «opplyst gjennom faste» de hellige akster og fastere. De er det eksempel eller mønster vi skal følge, våre veiledere i fastens og omvendelsens vanskelige kunst.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s