Påskebrød

I hele Europa finner man Påskebrød; I Hellas lager de påskebrød med youghurt, i Kypros heter påskebrødet Tsoureki og blir pyntet med fargede, hardkokte egg, I Ukraina heter Påskebrødet Paska og i Russland Kulich, og i England lager de korsboller. Mange varianter, mange oppskrifter.
Det er mange som baker natt til lørdag i Lidelseuken, da det er den eneste tiden man faktisk har tid til å bake! I Lidelseuken tilbringer de fleste i Kirken og deltar i de mange Gudstjenestene der, og allerede på lørdag er det velsignelse av Påskematen! Derfor legger jeg ut en oppskrift på et russisk Påskebrød, Kulich, som jeg fant på internett for noen år siden. Dette brødet er en blanding av brød og kake.SAMSUNG CSC

Ingredienser:
2 pakker tørrgjær
60ml vann
50g sukker
120ml melk
125g hvetemel
115g smør
8 eggeplommer
100g sukker
2ts vaniljeessens
ca 400g hvetemel
2ts kardemomme
½ ts salt
2 eggehviter

200g melis
2ts sitronsaft
2-3ts vann

Varm opp melken i en kjele og trekk den av platen rett før den når kokepunktet. Ha i vannet og avkjøl melkeblandingen til 40 grader.
Bland gjær, sukker og melkeblandingen.
Tilsett hvetemel, dekk over med plast og la heve i en time.SAMSUNG CSCPisk romtemperert smør og eggeplommer med sukker. (Frys ned eggehviten i en tett boks, og bruk det til en senere annledning, til feks marsipan eller marengs…)SAMSUNG CSCTilsett gjærdeigen og vaniljeessens.SAMSUNG CSCBland hvetemel, kardemomme og salt, og ha dette i deigen.SAMSUNG CSCStivpisk eggehvite og elt dette inn i deigen.SAMSUNG CSCSAMSUNG CSC Elt deigen i 3-4 minutter, og sett til heving til deigen er dobbelt så stor.
Ha deigen over i en smurt form. Jeg bruker som regel bare en ildfast kjele, men det finnes sylynder fromet kakeformer man kan bruke. Lag gjerne påskebrødet i små former og gi som gave!
Hev til deigen når kanten av formen.SAMSUNG CSCStek i ovnen på 200 grader i 10 minutter og skru ned varmen til 180 grader, stek videre i ca 40 minutter. Dekk gjerne brødet med et bakepapir så ikke toppen blir svartbrent.SAMSUNG CSCAvkjøl litt før du tar brødet ut av formen.SAMSUNG CSCBland melis, sitronsaft og vann. Og dekorer Påskebrødet med melisglasur og kakestrøssel.
SAMSUNG CSCNB! Det russiske påskebrødet inneholder ofte tørket frukt og rosiner, og mandler. Ha ønsket ingrediens i deigen før du setter den til heving for siste gang!

-Marie

 

1 svar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s