Hjemmelaget Marsipan med Appelsinsmak

SAMSUNG CSCMarsipan betyr Markus brød på latinsk, og kan komme av feiringen til Evangelist Markus (25.april(8.mai) og 27.september(10.oktober).
Uten å si det helt sikkert har marsipan eksistert i Norge siden 1800-tallet. Men mandelen har vert i Norge så tidlig som på 1600-tallet.
Her i Norge spiser vi mest marsipan til Jul og til Påske, og man kan tenke seg at denne tradisjonen kommer fra den gang det var vanlig for en nordmann å holde faste før Jul og Påske. Da lagde de nemlig smør og melk av mandler. Mandelsmøret kunne formes til figurer, og når sjokoladen kom på 1500-tallet gikk det ikke lang tid før man fant ut at marsipan og sjokolade var en god kombinasjon. Dette er bare en teori på hvorfor vi spiser mest marsipan til Jul og Påske, og ikke fakta. En annen teori er også at marsipan var veldig eksklusivt og ble derfor bare brukt til finere anledninger som Jul og Påske.SAMSUNG CSCI år hadde jeg lyst å lage marsipan med smak, og appelsin er vell uten tvil en god «påskesmak» som passer godt til både sjokolade og marsipan. Resultatet ble kjempe godt, og det som såg ut til å være en stor marsipanmasse som ville vare lenge forsvant fort (av naturlige årsaker!).SAMSUNG CSCIngredienser:
400g Mandelmel (se tips)
400g Melis
1-2 eggehviter, kommer an på str (se tips)
Appelsinskall fra en liten appelsin.
Saften fra en halv appelsin.

250g Mørk sjokolade
250g Hvit sjokoladeSAMSUNG CSCBland mel og melis sammen.
Ha i appelsinsaft og appelsinskall.
Juster massen med eggehvite.
Sett marsipanen i fryseren i 30min (da blir den lettere å jobbe med).
Form figurer, eller bare små kuler, og sett de på en ren rist, med bakepapir under risten.
Smelt sjokoladen, og rør i den til den når arbeidstemperatur som er ca 31 grader. Da kan du uten problem stikke fingeren i sjokoladen uten å brenne deg.SAMSUNG CSCØs sjokolade over figurene og la tørke. Dekorer med hvit sjokolade på marsipanen med mørk sjokolade, og omvendt.
Sjokoladen som ligger igjen på bakepapiret kan du skrape av og pakke inn i litt matpapir og smelte om igjen til en senere anledning.SAMSUNG CSC

Pakk de gjerne ned i små esker med silkepapir og sett i fryseren, da har du til du får besøk eller til vertinnegave når du skal på besøk!

Tips!

  • Om du ikke finner mandelmel i butikkene hvor du bor (finnes ofte i helsekostbutikkene) kan du male mandelmel selv: Bruk en litt større andel mandler enn hva det står i oppskriften, da du kan regne med noe svinn. Om du ønsker en fin marsipanmasse skolder du mandlene først ved å ha de i en kjele med vann og koke opp, la koke et par minutter for så å gnikke skallet av. Legg til tørk et par dager, og gjerne i ovn et par timer. Mal mandlene i en foodprocessor. Om du vil ha grov marsipan, kan du droppe å skolde mandlene og male mandlene med skallet på.
  • Ha eggeplommene i en tett beholder og frys ned til du skal lage noe med eggeplommer, som feks hjemmelaget iskrem eller Påskebrød!

-Marie

3 svar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s