Faste

fra «DEN STORE FASTEN»
Skrevet av Protopresbyter Aleksander Schmemann, oversatt av HL.Trifon Forlag:

Den første generelle regel gjelder fasten. Den ortodokse lære om fasten er forskjellig fra den vestlige, romersk-katolske, og det er viktig og innse dette. Vestens mennesker betrakter ofte fasten som en «god gjerning», og de ser på den som et offer som bringer en viss «fortjeneste». -«Hva skal jeg nå avholde meg fra under fastetiden?» – Dette spørsmålet er ganske typisk for en slik innstilling til fasten. Fasten blir således en formell plikt, en lydighets handling overfor Kirken, og dens verdi ligger da nettopp i lydighetsaspektetet. Den ortodokse forståelse av fasten går i første rekke ut på at fasten er en asketisk anstrengelse. Den er en anstrengelse for å legge det fysiske, «kjødelige» mennesket under det åndelige mennesket. Innskrenkninger og avholdenhet m.h.t. mat er et middel, det er ikke et mål i seg selv. Fasten er således bare et middel til å oppnå et åndelig mål, og derfor er den også en integrert del av hele den åndelige anstrengelse. Faste – i ortodoks betydning -innebærer langt mer enn avholdenhet fra visse matsorter. Den innebærer bønn, tysthet, en indre sinnsstemmning, et forsøk på å være kjærlighetsfull, vennlig, ja- med ett ord: åndelig. «Når vi faster legemlig, brødre, la oss også faste åndelig…»
På grunn av dette utelukker den ortodokse læren om fasten enhver vurdering av fasten med en skala for «maksimum» og «minimum». Hver og en må finne sitt eget maksimum, ransake sin samvittighet og finne sitt «fastemønster» der. Men dette «mønster» må nødvendigvis inneholde så vel de åndelige som de legemlige innslagene. Kirkens regler (typikon) og kanoner gir følgende beskrivelse av en «ideel» faste:
Ingen animalske produkter (d.v.s. kjøtt, fisk, egg og melk) og visse dager med fullstendig avholdenhet.
Uansett hvor langt vi når opp mot dette ideal, så må vår faste alltid være en altomfattende anstrengelse som innvolverer hele vårt vesen. I følge Kirkens regler skal ikke fasten brytes noen gang under hele fastetiden på 40 dager, lørdag og søndag er ikke noe unntakelse.

Den lille boken «DEN STORE FASTEN» av Aleksander Schmeman kjøpte jeg i en liten butikk i Bergen for noen år siden, butikken finnes ikke mer, men på Hl. Trifon kloster-produkter kan man bestille forskjellige ortodokse bøker.

I tillegg til dette anbefaler jeg dere å lese oversettelsene:
om faste på onsdag og fredag,
om den Store Faste,
om adentsfasten,
om apostlenes faste
og om Jomfru Maria faste.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s